عباس کیارستمی و مشهورترین آثار او
عباس کیارستمی یکی از مشهورترین کارگردانان ایرانی در عرصه بینالمللی است که بسیاری از آثار او در سطح جهانی خوش درخشیدهاند.
همراه با عباس کیارستمی، کارگردان و فیلمساز بزرگ ایرانی
عباس کیارستمی فیلمساز و عکاس ایرانی است که یکی از تاثیرگذارترین سینماگران در سطح جهان به شمار میآید. او در طول زندگانی خود موفق شد بیش از ۴۰ فیلم بلند، مستند و فیلم کوتاه بسازد. از جمله مهمترین و مطرحترین کارهای عباس کیارستمی میتوان به فیلم «طعم گیلاس» اشاره کرد.
او یکی از کارگردانان مهم ایرانی است که موفق شد ۵ مرتبه جایزه نخل طلای جشنواره کن را از آن خود کند و همچنین در بسیاری از جشنوارههای معتبر فیلم در سطح جهان به عنوان داور حضور داشته است. او یکی از پرافتخارترین هنرمندان ایرانی به شمار میرود که موفق به دریافت ۳۲ دستاورد شخصی شده است. در ادامه به جزئیات بیشتری از زندگانی و آثار این شخصیت برجستۀ ایرانی خواهیم پرداخت.
شرح حال عباس کیارستمی
عباس کیارستمی در سال ۱۳۱۹ خورشیدی در شهر تهران دیده به جهان گشود و در سال ۱۳۹۵ در شهر پاریس چشم از جهان فرو بست. او در دوران مدرسه با «آیدین آغداشلو» همدوره بود و تجربه هنری خود را با نقاشی آغاز کرد.
کیارستمی تحصیلات خود را در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران ادامه داد و به فراگیری گرافیک و طراحی پرداخت. از جمله کارهای هنری او میتوان به فعالیت به عنوان نقاش تبلیغاتی و طراحی جلد کتاب، آگهیهای بازرگانی و پوستر اشاره کرد. البته او مدتی نیز در زمان تحصیل برای اینکه بتواند هزینههای زندگی خود را تامین نماید به عنوان پلیس در راهنمایی و رانندگی فعالیت کرد.
او ساخت تیتراژ فیلمهایی مانند «وسوسه شیطان» را بر عهده داشته است. همچنین وی ساخت عنوانبندی و طراحی پوستر فیلمهای معروفی مانند «رضا موتوری» و «قیصر» به کارگردانی مسعود کیمیایی را انجام داده است. او در سال ۱۳۴۹ فیلم کوتاهی با عنوان «نان و کوچه» را ساخت و در ادامه فیلم «زنگ تفریح» در سال ۱۳۵۱ و فیلم «مسافر» در سال ۱۳۵۳ ساخته شدند.
فیلم «زنگ تفریح» کیارستمی مورد انتقاد بسیاری از منتقدان قرار گرفت؛ اما بسیاری از افراد این فیلم را آغاز سینمای کیارستمی میدانند. او بعد از انقلاب ۱۳۵۷ توانست سینمایی را پایهگذاری کند که تاکنون فیلمسازان زیادی توانستند بر آن مبنا فیلم بسازند.
آثار عباس کیارستمی
از عباس کیارستمی آثار زیادی بر جای مانده است که بسیاری از آنها موفق به کسب جایزه از جشنوارههای داخلی و خارجی شدند. در اینجا به برخی از مشهورترین آثار بر جای مانده از این کارگردان بزرگ ایرانی اشاره خواهیم کرد:
طعم گیلاس
«طعم گیلاس» عنوان یک فیلم ایرانی به نویسندگی و کارگردانی عباس کیارستمی است که در سال ۱۳۷۶ و در سبک مینیمالیستی منتشر شد. داستان این فیلم به مردی میپردازد که در حومه تهران به دنبال فردی برای به انجام رساندن تقاضای پردردسر خود میگردد.
این فیلم موفق شد جایزه نخل طلای جشنواره کن را برای کیارستمی به ارمغان بیاورد. همچنین در سال 2009، طعم گیلاس از طرف مجله تایم به عنوان یکی از ۱۰ فیلم برتر تاریخ در جشنواره کن نام برده شد. طعم گیلاس توانست جایزه انجمن ملی منتقدان فیلم آمریکا و بوستون را نیز به خود اختصاص دهد.
خانه دوست کجاست؟
«خانه دوست کجاست» نام یک فیلم ایرانی به کارگردانی و نویسندگی کیارستمی است که در سال ۱۳۶۵ ساخته شد. البته این فیلم بخش اول «سهگانه زلزله» یا «کوکر» است که به مجموعه این اثر، «زندگی و دیگر هیچ» و «زیر درختان زیتون» که همگی توسط کیارستمی ساخته شدهاند گفته میشود.
بنیاد فیلم بریتانیا فیلم «خانه دوست کجاست» را در فهرست ۵۰ فیلمی قرار داده که افراد باید قبل از سن ۱۴ سالگی ببینند. نام این فیلم از یکی از اشعار مشهور سهراب سپهری برگرفته شده است.
زندگی و دیگر هیچ
این فیلم ایرانی که در سال ۱۳۷۰ توسط کیارستمی ساخته شد، پاره دوم از سهگانه کوکر به حساب میآید. در این فیلم، سه روز بعد از زلزله ۱۳۶۹ در استان گیلان یک پدر و پسر از تهران به منطقه زلزلهزده میروند تا به دنبال دو شخصیتی بگردند که بازیگران فیلم «خانه دوست کجاست» به عنوان پاره اول سهگانه کوکر هستند.
زیر درختان زیتون
این فیلم پاره سوم از سهگانه کوکر است که در سال ۱۳۷۳ ساخته شد. «زیر درختان زیتون» به عنوان نمایندهای از سینمای ایران در فهرست ۴۴ مورد از بهترین فیلمهای تاریخ ۷۰ ساله جشنواره کن مطرح شده است.
کلوزاپ
کلوزاپ یک فیلم در سبک رئال و درام ساخته عباس کیارستمی است که در سال ۱۳۶۸ ساخته شد. این فیلم بر اساس یک ماجرای واقعی ساخته شده که در اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی در شمال تهران رخ داد. کلوزاپ علاوه بر ایران در فرانسه، کانادا و آمریکا نیز اکران شد و در جشنوارههای زیادی به نمایش درآمد.
گفته شده که در جشنواره بینالمللی فیلم روتردام که همه ساله در هلند برگزار میشود، استقبال از این فیلم در حدی بوده که بلیتها به سرعت به اتمام رسیده است.
بادکنک سفید
«بادکنک سفید» به قلم عباس کیارستمی و کارگردانی جعفر پناهی در سال ۱۳۷۳ برای شبکه دوم سیما ساخته شد. این فیلم توانست برنده بهترین فیلم اول سیزدهمین جشنواره فیلم فجر ایران شود و دوربین طلایی جشنواره کن و جایزه بزرگ توکیو را از جشنواره بین المللی فیلم توکیو دریافت کند.
نویسندگی عباس کیارستمی
کیارستمی در اواخر زندگانی خود موفق شد کتابهایی را نیز از ادبیات کلاسیک ایران منتشر کند که از آن جمله میتوان به «سعدی از دست خویشتن فریاد»، «آتش در باد» و «آب» اشاره کرد. کتاب «سعدی از دست خویشتن فریاد» به شرح برخی از غزلیات سعدی میپردازد و عنوان خود را نیز از یکی از ابیات معروف او امانت گرفته است.
در کتاب «آتش در باد»، گلچینی از غزلیات مولانا ارائه شده و کتاب «آب» نیز نیمایوشیج را از دیدگاه کیارستمی روایت میکند.
عکاسی کیارستمی
کیارستمی در عکاسی نیز فعالیت داشت و مجموعههای عکسی از او به نامهای کلاغها، پلهها، دیوارها و تک درختها بر جای مانده است.
سخن پایانی
عباس کیارستمی یکی از فیلمسازان بزرگ ایرانی است که توانست در مدت زندگانی خود آثار بسیار معروف و پرفروشی را به جامعه ایران اهدا کند. بسیاری از آثار او از طرف منتقدان و جشنوارههای خارجی مورد تقدیر و تشکر قرار گرفتهاند.
0 نظر