کاربرد هوش هیجانی در کسب و کار
هوش هیجانی در کسب و کار تاثیر بسزایی دارد. روانشناسان معتقدند که تاثیر EQ افراد در رشد کسب و کار بیشتر از تاثیر ضریب هوشی آنها یا همان IQ است و باید توسط صاحبان کسب و کار مورد توجه قرار بگیرد.
کاربرد هوش هیجانی در کسب و کار
امروزه نمیتوان اهمیت مباحث روانشناختی را در مدیریت کسب و کار و پیشبرد آن انکار کرد. تمام صاحبان کسب و کار به این نتیجه رسیدهاند که برای داشتن یک کسب و کار موفق لازم است با مباحث روانشناختی در حوزههای مختلف مانند بازاریابی و فروش آشنایی داشته باشند.
یکی از مباحث روانشناختی که تاثیر آن در مدیریت کسب و کار امروزی غیر قابل انکار است، کاربرد هوش هیجانی در کسب و کار است. در ادامه قصد داریم به بررسی مفهوم هوش هیجانی پرداخته و تاثیر هوش هیجانی در کسب و کار را بررسی کنیم.
هوش هیجانی چیست؟
یکی از مباحثی که امروزه ممکن است بسیار به گوش شما بخورد، مبحث هوش هیجانی است. هوش هیجانی به این معنا است که افراد از توانایی لازم برای تشخیص، درک و مدیریت احساسات خودشان و افراد دیگر برخوردار باشند. پس افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند میتوانند بر روی احساسات خود تسلط کافی داشته باشند و همچنین این افراد قادر هستند احساسات فرد مقابل را به خوبی کنترل و درک کنند.
به هوش هیجانی، هوش احساسی یا عاطفی نیز گفته میشود که به طور کلی شناخت و کنترل احساسات، هیجانات و عواطف خود و دیگران را شامل میشود.
کاربرد هوش هیجانی در کسب و کار چگونه است؟
همانطور که مطرح شد، نمیتوان اهمیت هوش هیجانی در کسب و کار را انکار کرد. هوش هیجانی یا EQ به افراد سازمان کمک میکند تا بتوانند هیجانات خود و دیگران را شناسایی کرده و در مواقع بحرانی بهترین تصمیمگیری را داشته باشند. اگر مدیریت یک سازمان از هوش هیجانی بالایی برخوردار باشد میتواند با شناسایی احساسات کارکنان و انگیزه دادن به آنها، موفقیت کسب و کار را تضمین کند.
طبق تحقیقات، افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند، وظیفهشناسی، مسئولیتپذیری و وجدان کاری بیشتری نسبت به سایرین دارند. پس سعی کنید در زمان استخدام کارکنان سازمانی این موضوع را مد نظر قرار دهید. مهمترین تاثیر هوش هیجانی در کسب و کار این است که میتواند بر رفتار و تصمیمگیری افراد تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد.
مزایای هوش هیجانی بالا در موفقیت کسب و کار
هوش هیجانی بالا در موفقیت یک کسب و کار تاثیر بسزایی دارد اما این مهارت معمولاً در مدارس آموزش داده نمیشود. هوش هیجانی یک مهارت بسیار با ارزش است و میتوان گفت که از ضریب هوشی یا IQ کارمند اهمیت بیشتری دارد. خوشبختانه این مهارت را میتوان با آموزش و تمرین تقویت کرد.
تاثیر هوش هیجانی در کسب و کار را میتوان به چند دسته تقسیمبندی نمود:
انگیزه بالا
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، اشتیاق، علاقه و انگیزه بیشتری نسبت به کار خود احساس میکنند. افراد با انگیزه به راحتی میتوانند چالشهایی را که در محیط کار به وجود میآید پشت سر بگذارند و همین موضوع کارایی و بهرهوری آنها را افزایش میدهد.
یکی از کاربردهای هوش هیجانی در کسب و کار این است که افراد به خودانگیختگی تمایل پیدا میکنند و انگیزه درونی سبب میشود تا علاقه و اشتیاق بیشتری نسبت به کار داشته باشند و انگیزه این افراد بسیار فراتر از ارتقاء جایگاه شغلی و پول است.
افزایش خودآگاهی
افزایش خودآگاهی، مورد دیگری برای کاربرد هوش هیجانی در کسب و کار است. افرادی که خودآگاهی بالایی دارند به راحتی قادر هستند احساسات و هیجانات را درک و تعبیر کرده و تاثیر آن را بر سایرین تشخیص دهند. در واقع میتوان گفت که سنگ بنای هوش هیجانی، خودآگاهی است و میتواند هم در رشد فردی و هم در رشد شغلی افراد تاثیر بسزایی داشته باشد.
کارکنانی که هوش هیجانی بالایی دارند نسبت به خودآگاهی نیز تمایل بیشتری نشان میدهند زیرا آنها میدانند که تک تک اقداماتشان بر سایرین تاثیرگذار است. معمولاً این افراد را نمیتوان به راحتی عصبانی کرده و تحت تاثیر قرار داد زیرا آنها همیشه به هر انتقادی از جنبه مثبت نگاه کرده و اشتباهات خود را میپذیرند.
افزایش خودمدیریتی
افزایش مهارت خودمدیریتی نیز کاربرد دیگر هوش هیجانی در کسب و کار است. خودمدیریتی را میتوان تحت عنوان توانایی تنظیم احساسات تعریف کرد.
تمام افراد احساسات منفی را تجربه میکنند و حتی افرادی که از هوش هیجانی بالایی نیز برخوردار هستند از این قاعده مستثنی نیستند؛ اما کسانی که مهارت خودمدیریتی دارند میتواند این احساسات را کنترل کرده و به احساسات خود اجازه ندهند که آنها را کنترل کرده و تحت تاثیر قرار دهد. احساسات منفی و عدم توانایی در کنترل آنها میتواند سلامتی انسان را تحت تاثیر قرار داده و بر اطرافیان نیز تاثیر منفی داشته باشد.
تقویت مثبتاندیشی
تقویت مثبتاندیشی را شاید بتوان مهمترین تاثیر هوش هیجانی در کسب و کار دانست. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، مثبتاندیش هستند و همین موضوع باعث میشود تا به راحتی در مقابل چالشها تسلیم نشوند. نگرش مثبت میتواند خلاقیت مدیریت و انعطافپذیری افراد را افزایش دهد و به آنها کمک کند تا در مقابل شکستها تاب آورده و از آنها کسب تجربه کنند.
افزایش مهارت همدلی با دیگران
یکی از تاثیرات هوش هیجانی در موفقیت کسب و کار این است که همدلی در محیط کاری افزایش پیدا میکند و افزایش همدلی منجر به استحکام روابط، اعتماد و احترام متقابل میشود.
همدلی به این معناست که افراد بتوانند احساسات و هیجانات سایرین را درک کرده و نسبت به آنها واکنش درستی نشان دهند. کارمندان و یا مدیرانی که هوش هیجانی بالایی دارند، قادر هستند نیازها و خواستهها و احساسات دیگران را به خوبی درک کرده و خود را جای آنها قرار دهند. افزایش همدلی باعث میشود تا افراد شنونده خوبی باشند.
پذیرش تغییر
یکی از تاثیرات هوش هیجانی در موفقیت کسب و کار را میتوان به پذیرش آسانتر تغییر نسبت داد. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند از تغییر نمیهراسند و تغییر را عاملی ثابت در زندگی بشر دانسته و آن را به راحتی میپذیرند.
بدیهی است که هر تغییری میتواند افراد را با چالشهای روانی مواجه کند؛ اما افزایش هوش هیجانی منجر به پذیرش آسانتر تغییر و مقابله با این چالشها خواهد شد. به ویژه در محیطهای کاری، هوش هیجانی بالا میتواند سبب شود که افراد به راحتی بتوانند خواستههای مختلف را از سمت ذینفعان مدیریت کنند و اولویتها را نیز به راحتی تغییر دهند.
توسعه کسب و کار با تقویت هوش هیجانی
تقویت هوش هیجانی و توانایی مدیریت احساسات و هیجانات، یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر فرد باید برای ارتقاء شغلی و کسب درآمد بیشتر و بهبود روابط کاری بیاموزد. همانطور که اشاره شد، خوشبختانه هوش هیجانی مهارتی است که میتوان آن را کسب کرده و تقویت نمود و به مرور زمان شاهد تاثیر مثبت این موضوع بر موفقیت شغلی و کاری بود.
هوش هیجانی بالا منجر به استحکام روابط در محیط کار خواهد شد و افراد را قادر خواهد ساخت که اهداف شغلی خود را محقق سازند. خودمدیریتی افراد باعث کاهش تعارضات کاری آنها با سایرین خواهد شد.
به طور کلی میتوان تاثیرات بالا بودن هوش هیجانی در آینده شغلی افراد را به ۵ دسته تقسیمبندی نمود:
- خودمدیریتی سبب میشود که شما بتوانید متناسب با شرایط موجود در محیط کار رفتارهای تکانشی خود را کنترل کرده و ابتکار عمل را در دست داشته باشید؛
- افزایش هوش هیجانی منجر به افزایش خودآگاهی خواهد شد و سبب میشود تا شما بتوانید تاثیر افکار خود بر رفتارتان را بسنجید و نقاط ضعف و قوت خود را بهتر شناسایی کنید؛
- افزایش هوش هیجانی منجر به افزایش آگاهی اجتماعی خواهد شد و سبب میشود تا شما بتوانید با دیگران همدلی کرده و نیازها و احساسات آنها را درک کنید و روابط اجتماعی قویتری داشته باشید؛
- با افزایش هوش هیجانی میتوانید علاوه بر ایجاد روابط خوب و مستحکم در محیط کار، آنها را حفظ کنید. همین موضوع باعث خواهد شد تا دیگران بیشتر تحت تاثیر شخصیت شما قرار بگیرند و تنشهای کاری شما نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند؛
- افزایش هوش هیجانی میتواند حتی کمبود ضریب هوشی را نیز تحت تاثیر قرار دهد؛ زیرا ضریب هوشی نمیتواند معیار درستی برای تضمین موفقیت افراد در زندگی شخصی و کاری باشد؛ پس آموزش و تقویت هوش هیجانی راهکار مطمئنتری خواهد بود.
سخن پایانی
در این مطلب درباره کاربرد هوش هیجانی در کسب و کار صحبت کردیم و تاثیر هوش هیجانی در موفقیت کسب و کار را بیان نمودیم. همانطور که در این مقاله نیز عنوان شد، تاثیر مباحث روانشناختی در موفقیت فردی و کاری غیر قابل انکار است.
امروزه بسیاری از سازمانها ترجیح میدهند کارمندان و مدیرانی داشته باشند که از هوش هیجانی بالاتری برخوردار باشند تا اینکه ضریب هوشی بالایی داشته باشند. ضریب هوشی بالا نمیتواند تضمینکنندۀ موفقیت افراد در زندگی شخصی و سازمانی باشد. افزایش هوش هیجانی میتواند در موفقیت کاری افراد تاثیر بسزایی داشته باشد و این موضوع منجر به بهرهوری و کارآمدی بیشتر کسب و کار نیز خواهد شد.
0 نظر